Sydafrika

Förändringar i det fysiska klimatet och i det politiska

Sommaren börjar gå mot sitt slut och hösten är här! Det regnar mer och solen går nu ned vid sex tiden.Det är kyligare på morgonen och kvällen men dagarna är fortfarande varma.

I onsdags var det val här, det tredje fria valet sedan aparteid regimen föll och det första fria valet hölls den 27 april 1994.Det här valet har varit viktigt ur flera aspekter!

ANC har haft majoritet i paralamenet och Sydafrika har i praktiken varit vad jag skulle kalla en enparti stat med svag opposition.Det är aldrig bra för en demokrati!

Nu är siffrorna klar för onsdagens val och ANC har förlorat sin majoritet i paralamentet och kan inte ändra i grundlagen vilket känns betydligt tryggare.DA(democtrtic alliance)

med judinnan Helen Ziller har tagit majoriteten i Western Cape (Kapstadens provins)Hon var tidigare borgmästare i Kapstaden och vann titeln världens bästa borgmästare över 800 andra medtävlare 2008!Hon kommer också arbeta över partigränsen med ID (independent democrats)

Detta innebär att ANC förlorar sin styrande makt över en av landets 9 provinser.Utbrytar partiet COOP(congrees of the people) från ANC fick drygt 7% av landets röster (DA 16%)

oppositionen blir alltså starkare vilket känns bra för landets framtid och demokrati.

Sydafrikas nya president Jacob Zuma blir president.Han är kontroversiell och en populist som klarat sig undan två rättegångar (våldtäkt&mutor).Han har 5 fruar och 18 barn...

Det finns en rädsla här över hur han kommer styra landet men jag tror att den är ganska ogrundad .Tror han kommer kunna tala till folket på folkets språk till skillnad mot Mbeki som inte

var en folkets man,Detta kan underlätta landets framtida politiska mål.

Tror att hans väljare tar till sig hans budskap bättre än Mbekis  väljare gjorde!Finnansmininstern kommer också sitta kvar minst två år till vilket kommer ge landet en ekonomisk stabilitet vilket  är viktigt både för Sydafrika och resten av Afrika.Sydafrikastyr över 30% av den Afrikanska kontinentens ekonomi fast landet bara är 4% av Afrikas yta.

Koloni

Vi har öppnat

Köket har renoverats och vår köksmästare Jonas Eckhart har komponerat en härlig vårmeny.Koloni smygöppnar den 26 April och full meny serveras från Valborgsmässoafton.

Vill ni boka bord ring på 08 716 86 96

Vi har öppet alla dagar i veckan från klockan 11 denna säsong!Vill du beställa catering titta gärna in på www.koloni.se där hittar du våra menyer .

Smaklig spis!

Personligt

En spännade vår

Nu har det gått 5 månader sedan jag flyttade ned mer permanent till Kapstaden för att ta hand om mitt hotell.

www.bickleyhouse.com har jag nu haft öppet i fem år tiden går som vi alla vet för snabbt.Bickley kommer att få ett rum till som är färdigt till den sydafrikanska våren(september)

Jag och Martin har köpt en Jack Rusell hund som vi döpt till Kayo efter orginalets välsingnelse.Kayo piggar upp både personal och gäster! Har avslutat sin valpkurs med ett diplom(sitter på kylen)

Jag har själv gått en guide kurs för att bli certifierad guide.Kursen var extremt svår och jag var den enda av 50 personer som inte har engelska som modersmål.Jag klarade kursen och har nu diplom och kan guida på svenska,norska,tyska och engelska så stolt är jag!

För drygt en månad sedan var jag och Martin med om en mycket svår bilolycka(slog runt två gånger i 90/kmh) och klarade oss ganska bra fysiskt.Minnen sitter dock kvar och jar är rädd för att köra bil igen!Så nu är det bilträning som gäller.

Personalen på mina små ställen har varit alldeles toppen och ger allt vad de kan förmå för allt skall fungera och alltid med ett leende, bara det gör att jag gärna skulle bo här helaåret...

Men snart bär det av till Sverige Koloni och den svenska sommaren inte så dumt det heller!

Personligt

Kayo är hos barnvakt

Idag är det sommarvärme igen 24 i solen känns skönt efter några dagars regn!Kapstadens höst påminner om svensk sommar för er som undrar! För mig känns det lite ovant att referera Maj månad till en höstmånad.Jag är här i sydafrika ett vår barn (född i september) det känns omvälvande att vara det, låter mer positivt att vara född på våren än den ganska trista hösten.

Kayo vår lilla Jack Russel har lämnat mig idag, för invänjning hos Zoleika min Italienska kompis som är född i Zambia,uppväxt i Botswana studerat i Pisa numera sydafrikanska och har en dansk pojkvän...Det är dessa människohistorier i Sydafrika som ger landet en extra krydda och dimension Ett klart bevis på att Sydafrika är regnbågs nationen.Igår var jag på middag i Haut Bay(på holländska träd)här växte det stora skogar av Stinkwood och Yellowood innan holländarna högg ned allt för att bygga båtar på 1600 talet.Nu växer det nya träd mestadels europeiska ekar..Dessa växer för snabbt i den afrikanska värmen och inte kan användas som byggnadsmaterial då de blir för porösa.Där gick holländarna bet!

I vilket fall som helst bjöd mina vänner Alex journalist (brittisk/svensk) Nadia sommelier (fransyska) (regnbågs nationen igen..) på nyfiskad Cape Salmon från Haut bay som är Western Capes största fiskehamn.På middagen var två vänner till från Johannesburg vi hade intressanta samtal om politik: vilka blir de nya ministrarna i parlamenetet,kommer Winnie Mandela bli invald (hoppas inte)Musik:Zaki den ena gästen är marknadsansvarig för Cape Towns filharmoniska orkester och Media:John  den tredje gästen arbetar i filmindustin i Joohannesburg.

Efter den välsmakande måltiden åkte jag och Kayo hem den ringlande kustvägen tillbaka till Cape Town i regn,storm och dimma...var läskigt, då kanterna stupar 300-400 meter direkt ned i Atlanten och det var kolmörkt

Väl hemkomna var det te dax och direkt i säng...Kayo fungerade som värme element under täcket ...