Personligt

I bland blir jag tokig

Sydafrika är som ett u land inslaget i ett I lands omslagspapper...snyggt på ytan men inuti rörigt och ologiskt för mig som svensk. Banksystemet,myndigheter och regelverk är har en Engelsk administration som inte utvecklats sedan England lämnade landet..

Skaffa mobiltelefon på fast abonnemang är ungefär lika svårt som att bestiga Kilmandjaro...Efter 3 år har jag lyckats,trodde jag...Nu är numret på fast abonnemang (efter 10  ifyllda blanketter id papper etc.) MEN ringer jag över en viss summa stängs mobilen av i alla fall!Mycket intressant varför ska jag då ha den på abonnemang kan man undra?

Hämta ut ett kreditkort är också en spännande historia...först ringer banken och frågar vilken Branch(lokalkontor)jag vill hämta ut kortet på...sedan kommer det ett sms att kortet finns att hämta...då åker jag till banken glad över att nu äntligen...MEN då finns inte kortet där i alla fall (får besked etfter 30 min i kö)...sedan får jag ett nytt meddelande på telefonen att kortet kommit...denna gång var det sant men med fel namn....Väntar nu på ett nytt kort igen...

Trafiken är däremot inte Engelsk snarare mycket Afrikansk...vilket innebär:kör snabbt,använd inte blinkers,tuta så mycket som möjligt och ta inte hänsyn till fotgängare...Många över mina  gäster undrar över säkerheten i Kapstaden och jag kan försäkra alla om att det är säkert här(inget har någonsin hänt mina gäster på fem år) så säkert är det om jag bortser från trafiken vill säga!

Ja tokig blir jag ibland, fast postivt tokig med!

Sydafrika är så vackert har fantastiska glada människor som invånare,super restauranger bra väder ,billigt halva priset mot Sverige sol och ungefär 100 andra bra saker till!

Det är därför jag bor här...

Mat

Recept från min vän Elisabeth Johanssons kokbok

Elisabeth var och hälsade på mig i Kapstaden efter hennes resa gav hon i mitt tycke ut en unik bok.

Boken är en kombination av resberättelse,vintips,fina bilder och massor av härliga recept från sydafrika.Titeln är : Mat,vin vanilj från Sydafrika boken släpptes hösten 2008 och är utgiven av Natur och kultur.

Här kommer ett litet recepet, fler hittar du i boken...

Rökta coctail tomater:

Sätt ugnen på 125 grader

Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en skål.Häll på olja,liquid smoke,salt peppar,koriander,bladpersilja eller timjan och vänd runt tomaterna.Lägg dem därefter på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen30-40 minuter

Det här behöver du:

250 gram cocktail tomater

2 msk olivolja

3 droppar Hickory liquid smoke

flingsalt

svartpeppar från kvarn

1msk hackad färsk koriander baldpersilja eller timjan. De rökta tomaterna kan du servera i en sallad eller som varmrätts tillbehör!

Smaklig spis!

Ps boken är också en utmärkt reseguide bok för dig som ska till Sydafrika/Kapstaden

Personligt

Mendelsohn 40 meter över Atlanten

Lana en mycket speciell människa med stor livserfarenhet och många historier i sitt livs bagage.Straxt efter nyår träffade jag och Kayo(vår hund) på Lana och Zoe(hennes hund) på en kvällspromenad på stranden.Kayo har blivit en bra inkörs port för att träffa lokala människor i Cape Town...vilket annars kan vara svårt(så är det säkert i STHM för utlänningar med)

Lana är en 50 årig judinna som är uppväxt i RSA(republic of South Africa) på gränsen mot Nambia.Hennes mamma flydde med sin familj från Litauen då ryssarna hade stora pogromer mot judarna där under 1800-talet.Den största judiska befolkningen som finns i RSA kommer faktiskt från vårt grannland Litauen.De pratade jiddisch och behandlades som andra klassens medborgare i RSA.De var skickliga entreprenörer och mycket av RSA ekonomiska framgång kan RSA tacka alla Litauiska judar för!

De startade hela Merino och Mohair ull industin i landet,RSA har idag den finaste Mohair ullen i världen,de grundade Pic&Pay första och idag största sueprmarket kedjan i Afrika diamant och guld företag.De blev också strutsbaroner.Strutsbaroner kallades de som i Karoo(torr del av inlandsplatån i RSA) började med struts farmer i början av 1900-talet srutsplymer exporterades till hela världen då det blev högsta mode att ha i hattar och som dekorationer hemma.1910 fanns det över en miljon fåglar Strutsarna trivdes bra i Karoos ökneliknande landskap och klimat!Första världskriget satte punkt för plym högkonjunkturen.Åker man till den gamla struts huvudstaden Oudtshoorn finns det fantastiska sandstens palats att beundra från den tidsepoken!

Även idag finns det många farmer där som föder upp fåglarna för köttets skull(magert,saftigt och rött)...Nu tillbaka till Lana glömde nästa bort henne i all historia fakta...

Lana Mendelsohn gick i en vit Afrikaans skola men trivdes aldrig i landet under aparteid (judarna drabbades också av raspolitiken)Lana ubildade sig till smärtlindrings sköterska i USA åkte tillbaka till RSA igen opererade med Christiaan Barnard(vet ni inte vem han var,....nästa blogg ) Flyttade till Israel gifte sig, hennes man tog livet av sig,flyttade till Boston arbetade i sjukvården,tröttnade skolade om sig till fotograf,upptäckte att man nummer två var otrogen ,skilde sig packade ned hela huset och tog med sig sin stora hund,flyttade igen ...Lana har också bott i NYC London gjort projekt i amerikanska fängelser och mer därtill.För året blev hennes mamma sjuk och Lana åkte tillbaka till sitt barndomsland för att hjälpa sin mamma i livets slutskede.Lanas mamma var en av RSA mest kända keramik skulptriser.Olle Nyman skulle tyckt om henne!

Nu har jag varit på middag hos Lana med några av hennes fantastiska vänner.Sabbat middag i hennes mammas våning full av orginella skulpturer, 40 meter över havet och jag känner mig lycklig att det finns sådana livskraftiga människor som Lana och att jag skaffade hund!

Personligt

kayo

 

Lite stilbilder på Kayo hunden altså...

Koloni

Kulturverksamhet för dina barn

Nacka kulturcentrum anordnar endagskurser i Skrotverkstad på sommarlovet
15,16,17, 22, 23 och 24 juni.
Kl 10.00-14.30. Från 8 år, 250 kr/dag
Kom till en fantastisk och annorlunda utemiljö vid Olle Nymans ateljé på Strandpromenaden 61 i Saltsjö-Duvnäs. Vi upptäcker, samtalar och låter oss inspireras av Olle Nymans konst, experimenterar med nya material och skapar våra egna skulpturer
under ledning av bildpedagog Zoë Alwyn.. Med lera, porslin, keramik och glasskärvor bygger vi djur, clowner, musikanter, samurajer mm.

Biljetter säljes via Ticnet se länken: www.nackakulturcentrum.se

Biljetter går också att köpa på Koloni!