Mina företag

Sydafrika

Nu är jag bloggare på riktigt!

http://www.res.se/3-fragor-till-var-nya-kapstadenbloggare här kan ni läsa om härliga herr sandström...

Sydafrika

Mitt Kapstaden

 

Där ligger hon … längst ner på Afrikas spets, fyrtio minuter från hornet med Atlanten på sidan och Indiska oceanen om hörnet, och över sig Taffelberget med sina 1 086 meter. Sydafrikaner kallar henne ”the mother city” Cape Town. Vi säger Kapstaden.

En stad där olika kulturer och folkslag mötts och möts. En gång i tiden grundad och byggd av ett holländskt företag för att kunna förse sina skepp med färska förnödenheter. Tillflyktsort för franska vinproducerande protestanter som hade flytt Europa, och litauiska judar som försökte undkomma ryska pogromer. Hit fraktades slavar från Indonesien och det innersta av Afrika, hit kom indier som gästarbetade för att sedan bli kvar. Engelsmännen lade slutligen staden under sitt herravälde i slutet av artonhundratalet.

I dag är Kapstaden en smältdegel för hela Sydafrika och dess grannländer. Det är här nya trender föds och det är hit turisterna kommer på semester för att blandas med gayfolket från Europa, shoppingsugna kineser och golfspelande amerikaner.

Staden känns ibland som en enda stor modeplåtning, eftersom det varje dag görs reportage eller spelas in film i något kvarter för att sedan visas i Europa och USA. Eller en stor middagsbjudning – antalet mästerkockar per capita är högst i världen och avståendet till de kända vindistrikten Stellenbosch, Paarl och Franshoek inte längre än en timmes resa. Längs kuststräckan slingrar sig magnifika stränder med kritvit sand och originella stenformationer. På ständerna håller surfarna till – vågorna anses vara i världsklass.

Kapstaden, liksom landet, har varit ett politiskt experiment efter de mörka apartheidåren men har en ljus framtid framför sig. Det stundade VM i fotboll 2010 gör att staden just nu putsas, renoveras och förfinas till nya dimensioner. Den nya arenan i Green Point ligger som en häftig formation och sväljer sjuttio tusen personer.

Kapstaden är en tidig stad, den går upp med solen och går tidigt till sängs. Naturen gör sig ständigt påmind med sin närvaro: med de stora bränningarna som rullar in längs strandpromenaderna, husen som klättrar upp längs bergens fötter och solen som nästan alltid lyser varmt och klart fastän den går ner i fel vädersträck. Klimatet är behagligt medelhavsliknande (här trivs olivträden och vinrankorna) och med fördel åker man hit från oktober till maj.

Restauranger och barer öppnas hela tiden av duktiga innovativa pionjärer som kommer hit från hela världen och låter sina idéer och drömmar förverkligas. Ingen annanstans i världen än på ”Cape of good cooks” äter man så bra till ofattbart låga priser.vad väntar ni på?


 

Mat

Mina favorit matställen i Kapstaden

 

Restauranger och barer öppnas hela tiden av duktiga innovativa pionjärer som kommer hit från hela världen och låter sina idéer och drömmar förverkligas. Ingen annanstans i världen än på ”Cape of good cooks” äter man så bra till ofattbart låga priser.

Lazari food gallery kapstaden

RESTAURANGER

Haiku
När du kommer in på Haiku tar det ett tag för ögonen att vänja sig vid den dunkla lokalen. Snart upptäcker du det extremt långa köket bakom glasväggen. Ett tjugotal kockar tillagar en fusionmeny i tapasform från alla Asiens kök. Låt serveringspersonalen plocka ut sina favoriter från menyn men glöm inte pekingankan och de smaskiga desserterna. Runt de svagt upplysta borden samlas på fredagar och lördagar stans börsmäklare. Haiku har samme ägare som den bästa indiska restaurangen i Kapstaden, Bukhara.
Adress: 33 Church Street
Tel: +27-21-424 70 00
www.haikurestaurant.com

Caveau
Heritage Square är en av stans samlingspunkter på kvällen med flera intressanta krogar, bland annat Caveau som öppnade 2004. I en opretentiös miljö serveras här maten från en meny som ändras varje dag. Vinlistan är gedigen och nästan alla sorter går att få på glas. Uteserveringen stäcker sig utmed huset och har en perfekt utsikt över Kapstadens nattliv. Caveau har också en deli med schysta matiga mackor att ta med till stranden eller på stadspromenaden. Ägaren har även HQ (som står för ”high quality”) med ett nytänkande krogkoncept, som endast serverar biff minute med örtsmör och pommes frites. HQ har live-dj och jazzband flera kvällar i veckan.
Adress: 92 Bree Street
Tel: +27-21-422 13 67
www.caveau.co.za

The Duchess of Wisbeach
Main Road i Sea Point var på sextio- och sjuttiotalen Kapstadens nöjesgata med kasinon, italienska restauranger, bagerier och barer. Sedan tog prostitution och droghandel över och gatan förlorade sin glans. I dag har den blommat upp igen och visar en blandning av allt på afrikanskt sätt. The Duchess of Wisbeach är det senast tillskottet. Här sitter alla som känner alla i en fransk bistromiljö med överraskande inredning – på The Duchess går man för att synas och bli sedd. Servicen är mycket personlig, glad och lagom arrogant, maten är okej. Två hundra meter bort ligger La Bohème (341 Main Road, tel: +27-21-434 87 97), en liten bistro och vinbar med vällagad prisvärd mat och proffsig service. Här kan man för två personer äta en trerätters med vin och kaffe för cirka 350 kronor.
Adress: 1 Wisbeach Road
Tel: +27-21-434 15 25

kafé kapstaden

KAFÉER

Birds Café
I ett holländsk gammalt hus på Bree Street ligger ett härligt ekologiskt kafé med vida omtalade bakverk och rätter. Mathilde och Heike, invandrade tyskor från Namibia, står tillsammans med sina xosakvinnor i köket och lagar mat. Ett typexempel på hur det mångkulturella Kapstaden ser ut i dag. Testa deras oförglömliga lemon curd-paj. Ovanpå kaffet ligger stans bästa yogastudio.
Adress: 127 Bree Street
Tel: +27-21-426 25 34

Lazari Food Gallery
I det trendiga Cape Quaters nya galleria ligger Lazari-food gallery, som blanda annat blivit känt för sina färgglada Cupcakes. På menyn finns allt från frukost till cocktails. Det är på den soliga terrassen som den vackra gaypubliken och modefolket i Kapstaden möts. Efter besöket, kika in i den splitternya gallerian med många originella butiker.
Adress: hörnet av Upper Maynard Street och Vredehoek Avenue
Tel: +27-21-461 98 65

Origin Coffee Roasting
När kanadensaren Joel kom till Kapstaden blev han frustrerad över den dåliga kvaliteten på kaffet. Som nybyggare i Afrika började han leta lokal för att öppna ett eget rosteri. Och nu levererar Origin Coffee Roasting till alla kaféer värda namnet. Här serveras du garanterat den bästa espresson i stan av egenutbildade barristas. I den gamla lagerlokalen finns också den kombinerade tebaren och butiken Nigiro. Här erbjuds teprovning både för den nyfikne och konnässören.
Adress: 28 Hudson Street Waterkaant
Tel: +27-21-421 10 00
www.originroasting.co.za

BARER

Bombay Bicycle
Ett bohemiskt ställe med excentriskt överdådig (och antagligen svårstädad) inredning. Så kan man försöka sammanfatta Bombay Bicycle, som är ett av stans senaste krogtillskott. (Det öppnar ungefär fyra nya varje vecka, så det krävs en del för att hänga med …) Drinkarna är generösa, serveras av en personlig, lite udda personal och publiken är blandad, olika typer och åldrar. Ljumma kvällar pågår barhänget ute på gatan.
Adress: 158 Kloof Street
Tel: +27-21-423 68 05
www.bombaybicycleclub.co.za

Wafu
Med utsikt över Robben Island och Kapstadens enda fyr i förgrunden kan inte drinken smaka bättre! Lägg till solnedgången – som här går snabbt, efter fem minuter har den gula skivan försvunnit ner i Atlanten. Wafu ligger två våningar över havet, drinkarna är suveräna. Häng i någon av loungesofforna tillsammans med Kapstadens yuppies, som här intar sina ”sundowners”. Blir du hungrig är Wafus dumplings vida kända, och en trappa ner ligger Wakame som serverar bra sushi och seafood.
Adress: Beach Road/Surrey Place Mouille Point
Tel: +27-21-433 23 77
www.wakame.co.za

Opal
Kloof Street är ett av Kapstadens kluster för barhäng och restauranger. Den slingrande branta backen med sidogator fylls av utemänniskor onsdag till lördag. Opals loungebar och restaurang ligger i ett vackert viktorianskt hus, inrett i orientalisk elegant stil. I de små, olika möblerade rummen serveras härliga cocktails av vänlig personal inpå småtimmarna. På söndagar bjuds en generös brunch till levande jazzmusik.
Adress: 30 Kloof Street
Tel: +27-21-422 47 47
www.opallounge.co.za

 

 

Personligt

Tomten kom tidigt till Kapstaden

 

De små tanterna på Atlantkusten(Sea point & Green point ) har frenetiskt gått omkring med namnlistor...det har grubblats och gruffats över det hela men nu verkar det hela glömt.

Så i förrgår fick vi vår efterlängtade julklapp efter 32 månaders väntan-Green Point Stadium lämnades över till Kapstaden från byggbolaget.

Där ligger den nu som en stor flytande lanterna med Taffelberget som bakgrund och Atlanten framför sig.Den rymmer 68 000 personer och har kostat 4,5 billioner...rand.Arkitekten Robert Hormes från Tyskland har designat den(tidigare ritat 24 andra arenor) och lyckats vad jag tycker MYCKET BRA den är mäktig snygg ball cool och nödvändig(så Kapstaden nu kan bli en internationell Arena stad)

Nu har vi här Afrikas modernaste stadium med ett 37 000 kvm stort glas tak som kan regleras efter väderlek det väger 3750 TON.Där stadium nu ligger spelades faktiskt Sydafrikas första fotbolls match i mitten av 1800

På samma plats byggdes stora fångläger där Boer kvinnor och barn sattes att svälta till döds  av Engelsmännen under andra Boer kriget 1899-1902...ja historien finns alltid närvarade här

Och precis nere vi vattnet på bilden kan ni träffa mig när jag går ut med Kayo (min hund) varje morgon vid sju snåret...!!!

Antrim Villa

Multi kulturell Jul i kapstaden

Sydafrika ,regnbågsfolkets land som vi säger här har nu börjat fira jul.Eller rättare sagt det har vi gjort i några dagar nu...Vi invandrade skandinaver började på lucia,muslimerna straxt innan med  Aaid boerna(tysk,portugis och hollands ättlingar) började i går kväll och engelsk ättlingarna idag, judarna inte alls muslimerna igen den 1 januari (karneval)

Så det gäller att hålla tungan rätt i munnen när man önskar Merry Christmas så det inte faller pladask till marken.Jag som driver mina små hotell blir nästan tokig ibland här på alla olika högtider det är alltid nåt som är stängt eller har  ändrat öppettid  på grund av någon outgrundlig högtid.Vilket ibland Europeiska gäster har lite svårt att förstå (acceptera)

Fast å andra sidan är det som gör Sydafrika så kontrastrikt och mångt facetterat här samsas vi trots allas olika kulturer och bakgrund och skapar tillsammans det nya Sydafrika efter aparteiden .Och det känns i luften lite som en multi kulturell energizer.

God Jul  eller som vi säger på Zulu:

Sinifisela Ukhisimusi Omuhle

Personligt

Då och nu

 

Jag som bloggare och utbildad sydafrikansk guide känner ett ansvar för att ni läsare inte bara skall läsa om vad som händer just nu utan också få ett historiskt perspektiv eller bakgrund.Med historia blir det mesta mer förståeligt  och intressant .Vi lever också i historien-  gårdagen tillhör redan den.

Nu till Kirstenbosch! Området användes av Koi Koi långt innan Holländarna kom till Kapstaden 1652  van Ribeek första guvernören anlade en mandel/törne häck för att stänga ut Koi Koi från Kapstaden delar av denna kan fortfarande ses i Kirstenbosch.Under det första åren av kolonisation användes området för att hämta virke (Yellowwood and Stinkwood)

Namnet på den botaniska trädgården Kirstenbosch (Kirstens skog) kommer av familjen Kirsten som brukade marken på 1700-talet.

1895 köpte  Cecil Rhodes området och började anlägga en alle med Kamfer träd som skulle gå hela vägen till Haout Bay. Projeketet var tillägnat drottning Victoria av England som var Rhodes vän.1902 när Rhodes avled testamenterade han området till befolkningen i Kap provinsen

 

1913 lyckades Prof Pearson övertyga staten att här skulle det anläggas en botanisk trädgård och det första Pearson gjorde var att ta bort alla grisar som betade på området och börja plantera ovanliga träd i en liten dal.1916 dog den botaniska trädgårdens grundare Person i lunginflammation och han ligger begravd i Kirstenbosch. Idag är ansedd att vara en av världens finaste botaniska trädgårdar på 40 hektar.

Varför nu denna historiska lektion?

Jo för jag skall fira nyår i Kirstenbosch...hur?