Mina företag

Mat

En svensk böna

När jag vill sticka till ett schysst område med bra vibe blir det Woodstock och www.theoldbiscuitmill.co.za - precis som det låter:

En gammal Kex fabrik som nu huserar diverse innovativa gallerier affärer och på lördagar- tidig morgon till 15 en stor underbar organisk marknad! Här finns flera kaffeer men det coolaste med stans bästa expresso är: Espresso Lab Microroasters drivs av Portugisiske Renato Correia och Svenska Helene Vaerlien. Det var Renatos passion för kaffe som ledde till att Espresso Lab Microroasters slog upp portarna den 11 maj 2009. Resan började dock innan dess med att Renato utbildade sig inom rosteribranschen genom praktik och studiebesök på rosterier i Sverige, Norge, Italien och Storbritannien.

 

I lokalen, som de själva har renoverat och inrett, ryms både rosteri och en kaffebar. Inredningen är enkel men genomtänkt och det finns små detaljer som ger ledtrådar till att rosteriet har svensk anknytning som dalahästen och ett paket Arla mjölk, dessutom bjuds alla svenskar på gratis kaffe på svenska flaggans dag. I lokalen finns även rosteriets storheter: Rostaren från Diedrich och espressomaskinen från La Marzocco.

När rosteriet öppnade fanns det lite kunskap om olika rostningar och kvaliteter hos kaffe och det är något Renato gärna berättar mer om. Man värnar om varje ursprungsland specifika smaker och övervakar varje rostning för att få fram de exakta nyanserna. Mycket tid läggs även på att välja ut och bara importera bönor av bästa kvalitet från hela världen. Kaffebaren har mötts av mycket nyfikenhet och intresse och har bland annat blivit omskrivet i Syd Afrikanska GQ, House and Leisure och Fair Lady som ett av de bästa ställena i Syd Afrika för kaffeälskare.

Det ska till en svensk tjej med kok kaffe i arvet och en portugis med passion- för att greja biffen! Kolla in deras sida!

http://espressolabmicroroasters.com

Eller ta bilen /taxi till 375 Albert Road...Ps kolla alla balla gamla husfasader från bil fönstret

 

 

 

Koloni

Reportage qx

Njut av sensommaren på Koloni
STOCKHOLM. Sommaren är på väg att ta slut definitivt för denna gång.
Men några dagar är den kvar och en bra tips är att ta sig till Koloni för fika, mat och konst!
För Pride-besökare är Koloni välkänt efter att de under flera år, senast i år, varit på plats i Pride park. Deras riktiga hem är annars på en vacker gård i Saltsjö Duvnäs strax utanför Stockholm. Den 3 oktober slår man igen för säsongen och ägaren Jonas Sandström tar sig några hundra mil söderut till sina två gästhus i Kapstaden.
Men fram tills dess är det öppet på ett av Stockholms charmigaste café och restaurang placerad i en konst-stinn miljö på Kajsa och Olle Nymans gård.
Fram till stängningsdags för säsongen visas Sigrid Sandströms konst av Kajsa och Olle Nymans Kulturstiftelse. Och förutom Sandströms utställning kan den kulturintresserade dessutom besöka Olle Nymans ateljéer och konstnärshem.
Till Koloni tar man sig enklast med Saltsjöbanan från Slussen till station Saltsjö Duvnäs och går därefter utmed vattnet några meter. Vid varm sol finns uteplatser och om det duggar kan man sitta inomhus för att fika eller äta en lunch och middag med till exempel ett glas vin.
Även om sommaren sjunger på sista versen så finns det tid kvar att spendera några timmar i en avslappnad och vacker omgivning.
Och när så snön kommer dukar Koloni upp men julbord. För de som inte dragit söderöver för att spendera några veckor i den sydafrikanska solen!
Jon Voss

jon@qx.se

Koloni

 

Sydafrika

Druvor och konst

I Sydafrika vågar man ta steget lite längre vad det gäller korsbefruktning av olika branscher, produkter och människor.

Efter apartheiden är det inget som är tabu och här vågas det att försöka …Luther och jantelagen har som tur är inte etablerat sig här…ännu!

Många vingårdar är duktiga på korsbefruktning på mer än bara druvor

Nära Tulbagh som ligger 11 mil från Kapstaden i området Boland ett landskap blandat  med berg och höga dalar.

Här i Boland har det bott urinnevånare, Koi- Koi långt  innan holländarna började kolonisera området för 300 år sedan.

I utkanten av staden Tulbagh  ligger vingården Saronsberg .Namnet från berget som reser sig högt över vinodlingarna. Gården är relativt ny och är två områden som slogs ihop till en vingård i början av 2000-talet.

Första färdiga vinet var en Sauvignon Blanc som skördades 2004 och gårdens vinmakare (en vingårds trollkarl mixar och fixar med druvor) Dewaldt Heyns kommer från området där jag bor- Darling.

Saronsberg är känt för sina viner framförallt deras Shiraz som vunnit flera priser.

Det häftiga med Saronsberg är inte vinet eller jo det med men..

 

Konsthallen de byggt här en superhäftig blandning av afrikansk konst i form av olja,skulpturer och installationer .

Arkitekturen av hela konsthallen och omgivningar är slående och oväntad kontrast till den lilla staden Tulbagh med mycket historiska byggnader.

 

Ta bilen från Kapstaden  och kör den vackra  vägen upp, bo över på något schysst gästhus( fråga mig som kan…) och njut av västra kapprovinsen när den är som bäst!

www.saronsberg.com

 

Kayo var förståss med i Sydafrika är man inte lika allergiska som i Sverige...